لباس کار چیست و چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

کار و ایمنی

لباس کار چیست و چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

لباس کار چیست و چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

توسعه و ساخت لباس کاری مناسب برای کارگران و کارمندان یک واحد صنعتی و تولیدی نیازمند مد نظر قرار دادن مواردی مشخص می باشد.  از آنجایی که کار هایی که کارگران انجام می دهند ممکن است مستلزم کار در شرایط سخت و خطرناک باشد، بنابراین کارگران نیاز به پوشش و لباس کار راحتی دارند که نه تنها به آنها اجازه کار به بهترین نحو را بدهد بلکه از آنها در برابر خطرات نیز محافظت کند. همچنین این لباس ها در عین حال می بایست ظاهر حرفه ای و دارای ویژگی های زیباشناختی برای کارگران در نظر همکاران، مشتریان و بازدید کنندگان داشته باشد.

لباس کار خوب بایست چه ویژگی هایی داشته باشد؟

لباس ها می بایست ظاهر آراسته، بدون چین و چروک، تمیز و سالم (بدون خرابی و پارگی) باشد. کارگران می بایست از پوشیدن لباس های پاره، مندرس و نخ نما، کثیف و هرگونه لباسی که دارای لوگو ، آرم و تصویر های زننده باشد خودداری کنند. وجود هر کدام از این موارد در محیط کار موجب غیر حرفه ای به نظر آمدن کار شده و تصویری نامناسب از شرکت و کسب و کار شما را به دهن می اندازد. در کل هدف آن است شما با داشتن یک لباس کار خوب یک ارتباط منطقی با همکاران خود داشته باشید تا در این فضا به مشتریان خدمات مناسب ارائه دهید. لباس های کار ممکن است در برخی محیط های کاری شامل لباس های معمول بیرون رفتن ما شده یا شامل یونیفرم (یا همان لباس متحدالشکل) شود. همچنین ممکن است در برخی از موارد تعریف لباس کار تلفیقی از لباس کار به همراه تجهیزات ایمنی همچون کفش ایمنی نوک فولادی، عینک و گاگل، کلاه های ایمنی و غیره شود.

2. راحتی و ایمنی لباس کار

در برخی از محل های کار صنعتی، پوشیدن لباس کار متحدالشکل یا همان یونیفرم ممکن است جزو مقررات آنجا محسوب شود. لازم نیست که یونیفرم ها پیچیده باشند، آنها می توانند یک پیراهن ساده به همراه لوگوی شرکت باشند.

کارفرمایان برای انتخاب نوع لباس کار می توانند با یک سوپروایزر یا کارمندان منابع انسانی مشورت کنند.

1. مقررات لباس کار

لباس کار می بایست راحتی و ایمنی کارگران در هنگام کار را به خصوص در محیط کار کارخانه ای بالاتر ببرند. در برخی محیط های کاری مانند یک کارخانه که در شکل زیر هم مثالی از آن را می بینید ممکن است از یک سری لباس های راحت معمولی با پوشش جلیقه زرد به همراه نوار های شبرنگ استفاده شود تا کارگران به طور واضحی دیده شوند و خطراتی نظیر برخورد لیفتراک ها یا برخورد با اجسام در هنگام حمل برای آن ها پیش نیاید. البته هر بخش ممکن است لباس کاری مرتبط با وظایف خودش نیاز داشته باشد. مثلا کارمند آزمایشگاه از روپوش سفید استفاده می کند که هم معرف کار خود او می باشد و هم به دلیل ماهیت کار خود می بایست کوچکترین قطرات و کثیفی ها را روی روپوش خود ببینید.

لباس کار مشاغل پرخطر

از جمله موارد دیگر مربوط به لباس کار مشاغل پرخطر می توان به لباس کار کارگران چوب بری که با اره برقی کار می کنند نام برد. این شغل به دلیل آنکه با وسیله ای پرخطر یعنی اره برقی سر و کار دارد و گاها دیده شده است که اره برقی لگد زده و از کنترل خارج می شود ، باید لباسی مخصوص داشته باشد. به این منظور این لباس دارای بخش های حفاظت شده با کولار (ماده با استحکام بالا و به کار رفته در جلیقه های ضد گلوله) می باشد. همچنین این لباس اصلا نباید دست و پا گیر باشد و کارگر می بایست احساس راحتی در آن بکند و البته باید شبرنگ باشد و رنگ آن کاملا واضح باشد تا افراد دیگر متوجه حضور او شوند ضمن آنکه این فرد باید تجهیزات ایمنی دیگر همچون کفش ایمنی کار با اره برقی، کلاه ایمنی نقاب دار یا کلاه به همراه عینک ایمنی و محافظ گوش نیز بپوشد.

3. کارآمدی لباس کار

در مواردی مانند کارگران انبار یک لباس دوبنده یا سرهمی (خلبانی) (جامپ سوئیت) با پیراهن به همراه یک کلاه کپ معمولا برای لباس ایشان استفاده می شود. این لباس به کارگران آزادی عمل بسیار زیادی می دهد و کارگر در آن احساس راحتی بسیار بالایی خواهد داشت. چرا که لایه و وسایل اضافی و دست و پاگیر دیگری همراه این لباس وجود ندارد. همچنین کلاه کپ باعث حفاظت کارگر از نور خورشید و شرایط آب و هوایی می شود.

در صورتی که محیط کار در فضایی سرد باشد باید در لباس کار نکات زیر لحاظ شود:
لایه نزدیک به پوست باید نرم و راحت باشد و همچنین اجازه تنفس به پوست شما بدهد و عرق را از بدن شما دور کند تا احساس خیس بودن به شما دست ندهد. چرا که در هوای بسیار سرد این امر ممکن است باعث افت سریع دمای بدن شما و بیمار شدن بیانجامد.

لایه میانی باید چند ویژگی را همزمان داشته باشد، از جمله آن که باید انعطاف پذیر و گرم باشد و خیلی هم سنگین نباشد. به طور سنتی برای لایه وسط از لباس های پشمی استفاده می شود. امروزه از پشم های صنعتی پروپیلن یا لباس های کاموایی صنعتی استفاده می شود. این لایه می بایست اجازه تنفس بدن را بدهد.

لایه بیرونی می بایست ضد باد و در برخی اوقات ضد آب باشد (که به دمای هوا بستگی دارد) ژاکت ها و کاپشن هایی که در شرایط دمایی خیلی سرد استفاده می شوند می بایست دارای کلاه هودی باشند. ورود باد سرد به درون بدن از طریق آستین ها و یقه باعث افت شدید دمای بدن خواهد شد.
در صورتی که شما در فضای سرد کار نمی کنید ولی مجبورید به طور موقتی به فضای سرد بروید می بایست از کلاه ، دستکش، شال و جوراب های گرم برای مواقع حضور در سرما استفاده شود.

ضد آب بودن لباس کار

باید توجه داشت که برخی از مشاغل نیاز به لباس کار های مخصوص به خود دارند به طور مثال مشاغلی مانند کارگران کارواش ها و کشتارگاه ها که در محیط هایی خیس کار می کند و هر لحظه احتمال خیس شدن آن ها با آب و سایر مایعات می باشد باید لباس هایی ضد آب نظیر بادگیر و لباس هایی ضد آب شمعی و سایر پارچه های ضد آب بپوشند.

استفاده از نوار شبرنگ در لباس

رفتگران و کارگران شهرداری و کارگران راه سازی حتما می بایست لباس هایی دارای شبرنگ بپوشند تا در تاریکی شب معلوم باشند و خطر تصادف با ماشین برای آن ها نباشد. همچنین لباس این افراد باید به اندازه کافی در شرایط مختلف آب و هوایی متناسب و سرما و گرمای محیط وفق داده شود. این لباس می بایست دارای استحکام خوبی باشد تا جوابگوی فعالیت بالای رفتگران را بدهد.

لباس رفتگران باید دارای نوار شبرنگ و رنگ روشن بوده و در شب به وضوح دیده شود.

 کارگران سردخانه ها که مسئول انتقال و جابجایی گوشت در سردخانه هایی با دماهای مختلف هستند می بایست لباس هایی مختص به این کار بپوشند به طور مثال کارگر سردخانه هشتاد درجه سانتیگراد زیر صفر که برای انجماد سریع گوشت استفاده می شود می بایست از کاپشنی استفاده کند که علاوه بر گرم بودن تمام بدن وی را بپوشاند. چرا که احتمال ایجاد سوختگی های انجمادی در این شغل بالا می رود.

لباس آتش نشانی باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟

لباس آتش نشان ها از مواد ویژه ای که اصولا به آنها ضد شعله یا ضد آتش گفته می شود ساخته می شوند. ژاکت و لباس کار ویژه آتش نشان ها می بایست درجه حرارت بالا را تحمل کند و برای این کار از رشته های آرامید که یک رشته یا فیبر مصنوعی است ساخته می شود و نام تجاری آن نومکس (NOMEX) می باشد. اغلب، الیاف نومکس را با الیاف کولار (ماده ای که در جلیقه های ضد گلوله به کار می رود) ترکیب می کنند تا قدرت و استحکام محصول بالاتر رود. لایه داخلی لباس نیز معمولا ضد بخار بوده و از رسیدن بخار ها و گاز های سمی به پوست جلوگیری می کند و همچنین این لایه به عنوان یک عایق حرارتی عمل می کند تا که دمای بدن آتش نشان بالا نرود.
همچنین آتشنشان ها معمولا از دستکش هایی از جنس کولار به همراه لایه ای از اسپاندکس (spandex)  به منظور افزایش انعطاف پذیری استفاده می کنند. البته کلاه ایمنی آتش نشان ها نیز دارای لایه هایی از جنس پنبه و نومکس در لایه زیرین و لایه رویی و محکم آن از جنس فیبر کربن،پلاستیک و کولار به منظور استحکام بیشتر می باشد. به علاوه لازم به ذکر است که این لباس می بایست به خوبی در میان دود و آوار ها دیده شود تا هم افراد گرفتار در آوار آتش نشان را به خوبی ببینند و هم در صورتی که خود آتش نشان در آوار گرفتار شد سریع قابل شناسایی باشد.

کارگرانی که با مواد شیمیایی خورنده ، آسیب رسان و یا سمی کار می کنند می بایست دارای لباس هایی با استاندارد های خاص باشند این لباس ها می بایست با توجه به شدت خطری که کارگر را تهدید می کند دارای جنس و مقادیر پوشش متفاوتی باشند به طور مثال برای کار با اسید علاوه بر آنکه جنس لباس باید مقاوم باشد و تمامی دست و صورت دارای پوشش مناسب باشد، باید از پیش بند های مخصوص نیز استفاده کرد. اما در مورد کار با مواد شیمیایی سمی (نظیر کار با حشره کش ها و مواد شیمیایی بسیار سمی نظیر خانواده سیانید ها) می بایست علاوه بر آنکه محیط کار ایمنی های لازم با این میزان از خطر را داشته باشد ، همچنین لباس نیز غیر قابل نفوذ در برابر گاز ها باشد و کارگر ماسک تنفسی و کلاه مناسب داشته باشد و همچنین ریزه کاری هایی همچون زیپ لباس در برابر ورود گاز های آسیب رسان محافظت داشته باشند.

افرادی مانند مکانیک ها معمولا می بایست لباسی با دوام و کارآمد داشته باشند تا با توجه به شغل سخت و یدی آنها به راحتی خراب و پاره نشود. این لباس ها معمولا باید قابلیت تنفس را به بدن بدهد و فردی که آن را پوشیده است در هوای گرم خیس عرق نشود. معمولا لباس هایی از مخلوط پلی استر و پنبه با درصد بیشتر پلی استر برای این کار مناسب می باشد. هر چند معمولا بهترین شلوار برای  مکانیک ها شلوار جین است که استحکام بالایی دارد و البته باید در نظر داشت که این شلوار نباشد تنگ و چسبان باشد تا آزادی عمل بالاتری به مکانیک بدهد.

لباس آتش نشان ها از مواد ضد حریق درست شده و دارای نوار شبرنگ برای راحت دیده شدن می باشد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده + دوازده =