دلایل استفاده از کلاه ایمنی و معنی رنگها و کلاسها چیست؟

چرا استفاده از کلاه ایمنی در برابر آسیب های سر مهم است ؟

در ابتدا می بایست گفت که آسیب به سر یکی از آسیب های جدی در هنگام کار می باشد چرا که میزان بالایی از آسیب های سر جبران ناپذیر و یا حتی مرگبار می باشد. در یک بررسی آماری نشان داده شده است که در سال 2012 بیش از 65000 مورد آسیب به سر در ایالات متحده در محل کار رخ داده است. در این سال 1020 نفر از کارگران در اثر آسیب به سر در محل کار جان خود را از دست دادند. محیط های کار ساختمانی بیشترین میزان آسیب های سر و مغزی را به خود اختصاص داده اند. کلاه ایمنی از چه زمانی شروع استفاده شده است؟

کارفرمایان می بایست از پوشیده شدن کلاه ایمنی توسط کارگران در محل هایی که احتمال سقوط اشیا به روی سر، برخورد سر با اجسام ثابت و شرایط کار با برق باشد، اطمینان حاصل نمایند.

استاندارد سازمان سلامت و ایمنی کار

تمامی کلاه های ایمنی نیز می بایست دارای یک لیبل درون خود باشند که اطلاعات سازنده، استاندارد طراحی شده بر اساس آن، و دسته بندی کلاه را به ما بدهد.

سازمان سلامت و ایمنی کار ایالات متحده آمریکا اذعان داشته است که کلاه ایمنی می بایست دارای یک پوسته سخت و آستر جاذب شوک بوده و دارای هدبند جهت اتصال به روی سر باشد. تسمه ها می بایست پوسته کلاه را 1 تا 1.25 اینچ بالاتر از سر کارگر نگه دارند. کارگران به منظور اطمینان حاصل کردن از این که کلاه ایمنی می تواند استاندارد های لازم محافظتی را کسب کند می بایست کلاه ایمنی مختص به نوع کار خود را بپوشند.

رنگ های کلاه های ایمنی به چه معناست؟

کلاه ایمنی سفید

کلاه ایمنی سفید

این کلاه توسط سوپروایزر ها، مدیران یا مهندسان در پروژه ها به سر گذاشته می شود.

کلاه ایمنی زرد

کلاه ایمنی زرد

این رنگ رنگ عمومی کلاه کارگران و اپراتور های ماشین های سنگین و خاکبرداری نظیر لودر و … می باشد.

کلاه ایمنی آبی

کلاه ایمنی آبی

این رنگ مختص نجار ها و اپراتور های فنی به خصوص برق کاران می باشد.

کلاه ایمنی سبز

کلاه ایمنی سبز

این کلاه معمولا توسط بازرسان ایمنی می باشد ولی می تواند برای کار آموزان و افراد تازه کار استفاده شود.

کلاه ایمنی نارنجی

کلاه ایمنی نارنجی

این کلاه توسط اپراتور های جرثقیل، کمک اپراتور جرثقیل در روی زمین استفاده می شود. همچنین کارگران راه سازی نیز از آن استفاده می کنند چرا که به دلیل ماهیت شغلشان می بایست با محیط اطراف تمایز بالایی داشته باشند تا برایشان اتفاقی نیفتد.

کلاه ایمنی قرمز

کلاه ایمنی قرمز

معمولا آتش نشانان و کارگران شرایط فوق العاده از این رنگ استفاده می کنند.

کلاه ایمنی قهوه ای

کلاه ایمنی قهوه ای

این رنگ از کلاه معمولا توسط جوشکاران و دیگر افرادی که کارشان با دمای بالا سر و کار دارد استفاده می گردد.

کلاه ایمنی طوسی

کلاه ایمنی طوسی

این رنگ معمولا توسط بازدید کنندگان از سایت پروژه مورد استفاده قرار می گیرد.

کلاه ایمنی صورتی

کلاه ایمنی صورتی

معمولا برای کارمندانی که فراموش کرده اند کلاه خود را همراه خود بیاورند این رنگ فوق العاده به عنوان یک رنگ تنبیهی استفاده می گردد! البته این رنگ بدون هیچ حالت تنبیهی برای خانم ها استفاده می شود و احتمالا برای آن سر و دست می شکنند!

انواع طبقه بندی کلاه ایمنی

  • کلاس G – کلاه ایمنی عادی : این کلاه ها سر را از نفوذ اجسام و ضربه محافظت می کند. محافظت الکتریکی این کلاه ایمنی به 2200 ولت محدود می شود.
  • کلاس E – کلاه ایمنی برق : این کلاه ها بیشترین حفاظت الکتریکی در برابر برق گرفتگی ( تا 20000 ولت) را ایجاد می کنند. همچنین سر را در برابر ضربه، نفوذ اجسام در حال سقوط یا اجسام پرتابی در هوا محافظت می کند.
  • کلاس C – کلاه ایمنی رسانا : این کلاه برای راحتی بیشتر طراحی شده و سر را در برابر ضربات سبک محافظت می کند. هرچند که OSHA (سازمان ایمنی و سلامت کار) اشاره دارد که این کلاه ایمنی هیچ محافظتی در برابر برق گرفتگی ایجاد نمی کند.

 از دیگر انواع حفاظت سر کلاه های bump cap می باشد که برای محیط های کاری با سقف های کوتاه و اشیا مزاحم برای قد و سر انسان طراحی شده است.  با این حال سازمان سلامت و امنیت کار اعلام کرده است که این کلاه به منظور حفاظت سر در برابر اشیا پرتابی و در حال سقوط طراحی نشده اند و توسط سازمان استاندارد تایید نشده اند.

نکات مراقبت و استفاده از کلاه ایمنی به پیشنهاد سازمان سلامت و امنیت کار

  • کلاه های ایمنی را به طور روزانه تمیز و بررسی کنید ( بهتر است با آب و صابون شسته شود و در معرض هوا خشک شود ولی از مواد شوینده شیمیایی دیگر استفاده نکنید). کلاه های ایمنی دارای ترک، سوراخ یا هر گونه دفرمگی ( تو رفتگی یا بد شکل شدن) می بایست بلافاصله از رده خارج شوند چرا که ایمنی لازم را نخواهند داشت.
  • باید توجه داشت که رنگ ها، تینر و برخی از انواع مواد پاک کننده و شوینده می توانند باعث تضعیف پوسته سخت آن شده و همچنین مقاومت الکتریکی آن را کاهش دهند. در صورتی که با موادی نامطمئن کار می کنید حتما از سازنده آن راهنمایی های لازم را بگیرید.
  • به کلاه ایمنی خود برچسب نچسبانید و به آن سوراخ نزنید چرا که از میزان محافظت آن می کاهد.
  • از رها کردن کلاه ایمنی در مقابل نور مستقیم خورشید خودداری کنید چرا که نور خورشید و گرمای شدید می تواند به آن ها آسیب برساند.

همچنین توصیه می شود هر 12 ماه تسمه های سیستم تعلیق کلاه ایمنی را تعویض کنید و در صورت وجود هرگونه پارگی و پوسیدگی آن را بلافاصله عوض کنید (بهتر است از تسمه های همان تولید کننده کلاه ایمنی استفاده کنید). به علاوه برخی توصیه می کنند که بعد از سقوط یک جسم یا ضربه به کلاه ایمنی، آن را حتی در صورت عدم مشاهده آسیب نیز کنار گذاشته و تعویض کنید.

عمر کلاه ایمنی چند سال است؟

اگر به درون کلاه های ایمنی نگاه کنیم برخی از آنها دارای یک علامت مشابه تصویر زیر هستند. که عدد درون آن ها سال ساخت و سمت فلش آن ماه ساخت را نشان می دهد. این یعنی که کلاه ساخته شده در تصویر زیر در سال 2004 ( در تصویر 04 نشان داده شده است) و ماه 9 یعنی سپتامبر را مشخص می کند.

کلاه های ایمنی به طور میانگین 3 سال عمر مفید دارند ولی به طور کلی 2 تا 5 سال انقضا از روز تولید را دارند. بدین ترتیب این کلاه تا سپتامبر 2007 عمر دارد.  همچنین پیشنهاد می شود که کلاه ایمنی را در سال دوم تعویض کنند.

کلاه ایمنی چه تست هایی را جهت اخذ استاندارد ANS (استاندارد ملی آمریکا) می گذراند؟

کلاه های ایمنی از نظر سازمان استاندارد ایالات متحده آمریکا به دو تیپ تقسیم می شوند.

  • تیپ یک: فقط از سر در مقابل سقوط و ضربه از بالا محافظت می کند.
  • تیپ دو: از سر در برابر ضربات وارده از بالا، مقابل و پشت سر محافظت می کند. در اصل سیستم تعلیق داخلی آن کمی فرق دارد.

تست برق گرفتگی

اولین تست به روی کلاه ایمنی تست برق گرفتگی یا همان میزان عایق بودن آن است که بر اساس نوع کلاه ایمنی استاندارد های متفاوتی وجود دارد.

تست حفاظت ضربه ای

تست بعدی به حفاظت ضربه ای کلاه ایمنی در یک تست، هر دو تیپ از کلاه می بایست در مقابل افتادن یک وزنه 3.6 کیلوگرمی از ارتفاع 1.5 متری بر بالای کلاه دوام بیاورند. این تست را در زاویه های 0 درجه و 120 درجه انجام می دهند.

تست دارت فولادی

تست دیگری که به روی هر دو تیپ از کلاه ایمنی انجام می شود به این صورت است که کلاه به روی سر یک آدمک قرار می گیرد و یک دارت فولادی نوک تیز با وزن حدود 0.7 کیلوگرم (2.2 پوند) از فاصله حدود 2.5 متری به روی یک دایره سه اینچی در بخش فوقانی کلاه می افتد. در صورتی که دارت فولادی با سر آدمک تماسی نیابد، تست موفق محسوب می شود.

تست سقوط

در یک تست دیگر یک سر مصنوعی با وزن 5 کیلوگرم (11 پوند) که کلاه ایمنی به روی آن پوشانده شده است با حداکثر نیروی 150 G به روی یک سندان تخت و یک سندان گرد سقوط می کند. همچنین بخش های غیر مرکزی کلاه نیز با سقوط دارت 0.7 کیلوگرمی از ارتفاع 1.2 متری نیز تست می شود.

تست مقاومت بند چانه

همچنین برای کلاه ایمنی تیپ 2 یک تست برای مقاومت بند چانه در نظر گفته شده است که در آن یک وزنه 10 کیلوگرمی به بند چانه متصل شده و از فاصله ده سانتی متری سقوط می کند. بند چانه به منظور اخذ تاییدیه می تواند نهایتا 2.5 سانتی متر کش بیاید.

به کلاه های ایمنی چند نوع تجهیزات جانبی می توان وصل کرد؟

معمولا به کلاه ایمنی با توجه به نوع شغل کارگران می توان یک سری تجهیزات جانبی نصب کرد تا هم محافظت و هم راحتی کار برای کارگر افزایش یابد. از انواع این تجهیزات جانبی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شیلد محافظ صورت و گیره تنظیم کننده آن که وظیفه محافظت از صورت و چشمان را دارد و دو نوع شفاف و مخصوص جوشکاری دارد.
  • بند چانه که وظیفه نگه داشتن کلا و حفظ موقعیت آن روی سر را دارد.
  • بند پشت سر که از افتادن کلاه جلوگیری می کند.
  • محافظ گوش که وظیفه جلوگیری از آسیب گوش توسط صدا های بلند و اشیا خارجی را دارد.
  • محافظ و نقاب دوار دور کلاه که از آفتاب سوختگی صورت و گردن جلوگیری می کند.
  • عینک محافظ چشم که از چشم ها فقط محافظت می کند.
  • گیره خودکار روی کلاه که یک وسیله کارآمد به خصوص برای مهندسان و نجاران می باشد.
  • لوازم خنک کننده که در زمستان به کار می آید . این لوازم در برخی از کلاه ها شامل یک فن الکتریکی کوچک می باشد که هوا را به درون کلاه می دمد.
  • لوازم گرم کننده برای زمستان مانند نقاب های پشمی مخصوص زیر کلاه
  • لامپ های روی کلاه که برای کار در محیط های تاریک بسیار لازم است.
  • برچسب های هویتی و آیس تگ ها (ICE tag) که در آن اطلاعات حیاتی کارگر صاحب کلاه از قبیل گروه خونی، حساسیت ها، سن و ... نوشته می شود تا در موقع ضروری استفاده گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × 3 =